Ta kombajn navdušuje stranke po vsem svetu.

Razvoj novega kombajna se ne začne na risalnem pultu, temveč zunaj na poljih in kmetijah. Odpravimo se k ljudem, ki žanjejo z našimi stroji in jim natančno prisluhnemo. Njihovim odzivom, impulzom in kritikam, ki prav tako kot ideje naših ekip pridejo v poštev pri razvoju. Ko »novi stroj« končno pride na polje, je vse skupaj toliko bolj zanimivo. Ali res lahko opravi vse, kar smo si zaželeli in obljubili? Te iskrene odgovore vam predstavljamo tukaj.

Avstrija

»TRION zaradi svoje visoke zmogljivosti in kompaktnosti popolnoma ustreza naši kmetiji.«

Andreas Spatt
Trgovec z žiti in izvajalec

Najmanjše površinske strukture, najrazličnejše vrste pridelkov, srednje težka ilovnata tla, hribovit teren – na družinski kmetiji Josefa Spatta in njegovega sina Andreasa ima TRION pred sabo vrsto izzivov. »Naše kombajne uporabljamo predvsem na lastnih površinah«, pove Andreas. »a ga uporabljamo tudi pri drugih kmetovalcih, kjer žita poberemo, posušimo in skladiščimo.« Spattovi na dan posušijo do 100 ton koruze.

Letos je obema zgornjeavstrijskima kmetovalcema vreme delalo številne preglavice. Pridelek je bilo treba zaradi močnih neurij z dežjem in točo hitro požeti. »Pogoji žetve na nekaterih poljih niso bili optimalni«, se spominja Andreas. »A z novim TRION-om smo tudi ležeče žito poželi brez težav.« Očetu Josefu je pomembna predvsem kakovost zrnja: »Našo koruzo dobavljamo skoraj izključno živilski industriji. Ves dobavljen material ne sme biti prelomljen v več kot 1 %.«

Zmogljivost stroja TRION 720 MONTANA je Andreasa prepričala že po prvi žetvi. Močnejši uvlek, večji bobni, enostavnejša menjava stranskih košar, močnejši elevator – vse to je del razvoja, ki jima z očetom bistveno olajša vsakodnevno delo. Obema je všeč tudi, da je TRION s pnevmatikami 800 ozek le 3,49 m: »To je za naše tukajšnje področje s številnimi ozkimi dovozi ali mostovi zelo velika prednost«. Zaradi svoje zmogljivosti in kompaktnosti se novi TRION popolnoma prilega kmetiji in okolici.

Pričakovanja od stroja TRION: velika moč, visoka kakovost mlatenja, hitra menjava vrste pridelka

TRION 720 MONTANA

 • Družina Spatt, Goldbrunner Hof
 • Lokacija: Steinhaus (Avstrija)
 • Vrsta dejavnosti: Trgovec z žitom/koruzo in pogodbeno mlatenje
 • Velikost proizvodnje: 150 ha
 • Vrste pridelkov: koruza, ječmen, pšenica, ozimna rž, repica, oves, sojina zrna
 • Glavne dejavnosti: pridelava koruze, reja prašičev, trgovanje z žiti in sušenje
Odkrijte TRION MONTANA zdaj

TRION MONTANA. Na pobočjih žanje tako dobro kot na ravnini.

TRION MONTANA

 • Samodejna izravnava vzdolžnega nagiba do 6 %
 • Izravnava stranskega nagiba do 18 %
 • Precizen dovajalni kanal MULTI CONTOUR
 • Na voljo za vse modele TRION
Izvedite več

Več ocen strank

Wilhelm Paschertz
Kmetovalec

»Tudi pri res visoki moči praktično nismo imeli izgub.«

Za Wilhelma Paschertza je vreme vedno predstavljalo velik izziv. Na svojih kmetijskih površinah v Severnem Porenju-Vestfaliji in Brandenburgu mora svoje zrele pridelke pobrati v najkrajšem možnem času. »Iskali smo kombajn, s katerim bi lahko želi širok spekter kultur,« pove Wilhelm. »Stroj mora biti izredno zmogljiv in hkrati omogočati enostavno namestitev.« Odločil se je za TRION 730.

Do zdaj je s svojim novim kombajnom TRION pomlatil skoraj 900 ha. »Deloval je absolutno brez napak,« je navdušen. Celo poleti pri silažnih žitih, ko je bil Wilhelm v nočnih urah na poti z veliko rose, ga je TRION prepričal z veliko pretoka. »Spredaj noter, zadaj ven. Premočrtni tok materiala me je zares prepričal,« pove Wilhelm. »Tudi pri res visoki moči in hitrosti vožnje praktično nismo imeli izgub.«

Navdušen je tudi nad visoko prilagodljivostjo stroja. Po končani poletni žetvi klasičnih žit v Severnem Porenju-Vestfaliji je bil TRION prepeljan v Brandenburg za mlatenje stročnic. »Namestitev je bila končana v samo nekaj korakih,« se spominja Wilhelm. »Na strani odpreš loputo, odviješ dva vijaka, odstraniš košaro za žito, namestiš košaro za stročnice. V 20 minutah je bil stroj pripravljen.« Koncept TRION je za Wilhelma popoln: »Nobenega drugega nismo želeli.«

Zahteve za TRION: visok pretok, minimalna izguba zrnja, možnost MULTICROP s hitro menjavo vrste pridelka

TRION 730

 • Meerbusch in Heiligengrabe (Nemčija)
 • Vrsta aktivnosti: poljedeljstvo
 • Žetvene površine: 900 ha
 • Vrste pridelkov: ječmen, tritikala, pšenica, oljna repica, oves, grah, sojina zrna
Odkrijte TRION 700 zdaj
Simen Settendal, Jarle Hegna
Kmetovalca

»TRION je popolne velikosti za našo kmetijo.«

Hribovit teren in skrajne vremenske razmere – na kmetijah, kjer delata Simen Settendal in Jarle Hegna v norveškem Lundu, se TRION sooča s številnimi izzivi. Predvsem pri žetvi semen trave in detelje se kombajn izvrstno izkaže. »Pred tem je imel vsak od nas svoj stroj«, pravi Simen. »Sedaj pa vedno več delamo skupaj«. Strinjajo se, da skupaj uporabljajo en stroj in izbrali so TRION 530 MONTANA.

Jarle ima rad negotovosti svojega poklica: »Tukaj bolj dolgoročno ne moremo načrtovati, kdaj je treba postoriti stvari«. »To je najbolj fascinantno pri kmetovanju.« Ko pride čas, se mora vse zgoditi zelo hitro. To za TRION ni nobena težava. Simen in Jarle sta se zanj odločila, ker omogoča mlatenje številnih različnih vrst semen trave in vseh ostalih sort, ki jih pridelujeta. Poleg tega kombajn najbolj pride na svoj račun na njunih hribovitih in zahtevnih terenih.

»Med pomembnimi razlogi je možnost, da ta kombajn opremim z opremo MONTANA in pogonom na vsa kolesa«, pravi Simen. Še ena prednost: z zložljivim adapterjem C 540 je mogoče hitro premikanje med obema poljema. Možnost uporabe SWATH UP predhodnega stroja kot adapter za mlatenje zgrabka je razveselila oba. »TRION ustreza najinim kmetijam, ker je ravno prav velik za najine površine«, povzema njuno navdušenje, Jarle pa dodaja: »Povsem izpolnjuje najina pričakovanja.«

Izziv za TRION: zmožnost MULTICROP (žetev posebnih vrst trave in detelje), dobra pretočnost s kompaktnimi dimenzijami, varna uporaba v težjih vremenskih pogojih

TRION 530 MONTANA

 • Simen Settendal, Jarle Hegna
 • Lokacija: Lunde (Vestfold, Norveška)
 • Vrsta dejavnosti: kmetijska proizvodnja
 • Velikost kmetije: 100 ha (Simen Settendal) / 65 ha (Jarle Hegna)
 • Vrste pridelkov: semena trave in detelje, poletno in zimsko žito
 • Osnovna dejavnost: razmnoževanje semen trave in detelje
Odkrijte TRION MONTANA zdaj
Irina Kupreytchik
Partnerica, ki vodi posel

»Zaradi naših kratkih žetvenih oken mora biti kombajn absolutno zanesljiv.«

Ko je Irina pred 11 leti prišla v Horjaistivko, je bila ta ukrajinska vas praktično zapuščena. Ni bilo ne strojev in ne skladišč. Prve žetvene stroje so morali sestaviti iz starih odpadnih delov. »Danes naša kmetija obdeluje več kot 1500 ha kmetijskih površin, ponosno pripoveduje Irina. »Medtem smo v regiji postali zgled, saj smo pokazali, kako je mogoče organizirati delo.« Kombajni CLAAS so že devet let bistven sestavni del našega voznega parka strojev.

»Naša kmetijska zemljišča so zelo raznolika«, je povedala Irina in pokazala na svojo zemljo. »Nekatera so ravna, druga hribovita, nepravilnih oblik, med njimi so tudi ozki pasovi gozda. Vse to ni enostavno obdelati.« Pri iskanju novega kombajna, ki bi dobro shajal z zelo kratkimi žetvenimi okni v Ukrajini, se je Irina s svojo ekipo po tehtnem premisleku odločila za novi TRION 750. Mlatilni sistem APS HYBRID ponuja najboljšo kakovost mlatenja tudi v težkih pogojih.

Za žetev nam ne preostane veliko časa, zato mora biti kombajn absolutno zanesljiv. To je za Irino najpomembnejše: »Včeraj smo stroj TRION uporabili za ozimni ječmen in bili z njegovo zmogljivostjo zelo zadovoljni.« Po kratkem usposabljanju je bil voznik že dobro seznanjen s strojem in lahko iz njega iztisnil največ. Kmalu se začne žetev pšenice. Tudi tu Irina z ekipo od stroja TRION 750 veliko pričakuje – in ne bo je razočaral.

Pričakovanja od stroja TRION: najvišja možna zanesljivost, minimalne izgube, enostavno upravljanje

TRION 750

 • Lokacija: Horyaistivka na območju Sumy (Ukrajina)
 • Vrsta dejavnosti: kmetijska proizvodnja
 • Velikost proizvodnje: 1500 ha
 • Vrste pridelkov: koruza, pšenica, soja, ozimni ječmen, grah, sončnice
 • Glavne dejavnosti: pridelava repice, olja in stročnic
Odkrijte TRION 700 zdaj
Ermanno Peppucci
Pogodbeni izvajalec

»Tukajšnje okolje je hribovito, zato potrebujemo stroje z izravnavo nagiba za dobrih 20 %.«

Kako se novi CLAAS TRION prilagaja hribom slikovite Umbrije? Na to vprašanje nam je odgovoril Ermanno Peppucci iz mesta Massa Martana. Pred več kot 20 leti sta z bratom Giannijem prevzela očetovo kmetijsko dejavnost in jo razširila tako, da je družina danes stalno prisotna v regiji. Danes skupaj z osmimi sodelavci obdelujejo več kot 1400 hektarjev veliko površino za mlatenje in – od nedavnega – z novim TRION 750 MONTANA.

»Letno približno 20 do 25 dni žanjemo lečo, krmni bob, ječmen in pšenico,« pove Ermanno, medtem ko se zavihti v kabino stroja TRION. »Tukajšnje okolje je hribovito, zato potrebujemo stroje z izravnavo nagiba za dobrih 20 %.« Poleg tega so bili vlečna sila, oprijem in zmogljivost Multicrop stroja TRION za Ermanna in njegovega brata odločilnega pomena. »Ta prilagodljivi stroj je absolutno primeren za naše površine,« se raduje.

Ermannove stranke so zadovoljne. »Dobimo popolnoma očiščen ječmen, zato kasneje pri shranjevanju v silosu ni potrebnih toliko konzervansov«, pove Pompeo Farchioni, šef regionalne pivovarne Mastri Birrai Umbri. »Za vse v povezavi z ječmenom se zanesemo na Peppuccijeve«. In Peppuccijevi se zanesejo na svoj TRION.

Pričakovanja od stroja TRION: visoka prilagodljivost, majhna transportna širina, visoka zanesljivost

TRION 750 MONTANA

 • Lokacija: Massa Martana v Umbriji, Italija
 • Vrsta dejavnosti: kmetijske storitve in poljedelstvo
 • Površina za mlatenje: pribl. 1400 ha
 • Vrste pridelkov: pšenica, ječmen, sončnice, leča, krmni bob
 • Glavne dejavnosti: obdelava tal (800 ha) in žetev (1400 ha)
Odkrijte TRION MONTANA zdaj
David Lalonnier
Kmetovalec

»S kartiranjem pridelka in številnimi sistemi pomoči se TRION popolnoma prilagaja moji kmetiji.«

David Lalonnier sam obdeluje svojih 200 ha kmetijskih površin. Njegova kmetija, ki je že vrsto generacij družinska lastnina, leži v enkratnem območju: izsušenem močvirju Marais Poitevin v neposredni bližini obale Atlantskega oceana. Temu primerne so tudi njegove visoke zahteve za novi TRION 650: »Na naše vreme bistveno vpliva obala Atlantika«, je povedal. »Zaradi tega so žetvena okna vedno krajša in odločil sem se za stroj z več moči«.

David je TRION 650 izbral zaradi preizkušenega mlatilnega sistema in sistemov pomoči. Že od samega začetka je bil navdušen nad delovno hitrostjo in natančnostjo novega kombajna. »Natančnost pri žetvi zame predstavlja čisto zrnje, brezhibno kakovost zrnja in odlično kakovost slame«. Odkar David nima več krav, s slamo oskrbuje svoje sosede. »S kartiranjem pridelka in številnimi sistemi pomoči se TRION popolnoma prilagaja moji kmetiji. Že to leto bomo začeli s spremenljivim apnenjem naših površin«. Zanj natančnost pomeni tudi raztresanje ustreznih količin na ustreznem mestu.

Navdušuje ga predvsem CEMOS, ki ga že pozna iz svojega stroja AXION 850. Kljub temu se čudi, kako velik vpliv ima ta sistem pomoči na zmogljivost pretoka in delovno kakovost kombajna TRION. »Včeraj sem menjal med durum pšenico in pšenico in želel ponovno naložiti osnovne nastavitve za pšenico«, se nasmeji. »Stroj mi je nato sporočil, da to ni potrebno, saj se bo CEMOS samodejno prilagodil na novo situacijo.«

V prihodnosti si David želi tri stvari: »Požeti, kar smo posejali. Gledati, kako se vse razvija glede na muhasto vreme. In na koncu biti zadovoljen s svojim delom.« V kombajnu TRION je zato našel pravega partnerja na njegovi strani.

Izziv za TRION: inteligentna pomoč vozniku, visoka natančnost, enostavno vzdrževanje

TRION 650

 • Mesto: Vendée (Francija)
 • Vrsta aktivnosti: poljedeljstvo
 • Velikost proizvodnje: 200 ha
 • Vrste pridelkov: pšenica, koruza, sončnice
Odkrijte TRION 600/500 zdaj